"VDU ir PNB ilgametis vaisingas bendradarbiavimas"

PNB Info

2005 m. bendruomenei įsikūrus Panaros kaime ir pradėjus ūkininkauti, mus nuolat lydėjo ir konsultavo mokslo bendruomenė. Ėmus kurti ekologinį vaistažolių ūkį, Pilnų namų bendruomenę visą laiką kuravo VDU Botanikos sodo mokslininkų ir specialistų grupė, vadovaujama Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus vedėjos prof. habil. dr. Onos Ragažinskienės. Vėliau, pradėjus planuoti užaugintų vaistinių ir prieskoninių augalų perdirbimą, mums į pagalbą atėjo VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkų grupė, vadovaujama akademiko prof. habil. dr. A. J. Railos, taikinant doc. dr. E. Zvicevičiui, kurie suprojektavo unikalią vaistažolių džiovyklą, turinčią 140 m2 kolektorių ir naudojančią saulės energiją bei sukūrė unikalią augalų perdirbimo technologiją. Ši idėja praplėtė suvokimą apie saulės energijos panaudojimą žemės ūkio produkcijos džiovinimui, pašildant oro srautą.

Nuo to laiko bendradarbiavimas nenutrūko, kartu įgyvendinta keletas mokslinių – tiriamųjų projektų bei pritaikytos įvairios inovacijos.
2021 liepos 21 d., su bendro darbo rezultatais susipažino VDU Rektorius akademikas prof. habil. dr. Juozas Augutis ir VDU Žemės ūkio akademijos kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė. Savo darbo rezultatus kartu pristatė ir akademikas prof. habil. dr. A. J. Raila, prof. habil. dr. Ona Ragažinskienė bei doc. dr. E. Zvicevičius.

Malonu visiems pasidžiaugti tuo ką pavyko nuveiki ir aptarti tolimesnį, glaudesnį bendradarbiavimą tarp VDU ir Pilnų namų bendruomenės, kuris apimtų ne tik ekologinį vaistinių ir prieskoninių augalų ūkį, bet ir bendruomenės vykdomą socialinę misiją.

VDU Ragažinskienė Laurutis Ragažinskienė Raila Zvicevičius VDU grupė laukuose džiovyklos kolektorius džiovyklos technika vaistastažolių džiovinimas

Mūsų rėmėjai: